Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Πως να ξεκάνετε τα ενοχλητικά μυρμήγκια ...οικολογικά!


Το περασμένο Σάββατο, μόλις ξύπνησα, στην κουζίνα με περίμενε μια έκπληξη: επάνω στον μαρμάρινο νεροχύτη ολόκληρη αποικία μυρμηγκιών ζωγράφιζε μαύρα ρυάκια γύρω από μια κατσαρόλα που περιείχε δελεαστικότατα ασφαλώς για το είδος τους υπολείμματα από την παρασκευή παστελιού.
Μνήμες από βιβλία και ντοκυμαντέρ κυριεύουν τον νου μου. Θυμήθηκα τα σοφά μυρμήγκια που μεταδίδουν τις γνώσεις τους στις επόμενες γενιές χρησιμοποιώντας τις αεικίνητες κεραίες τους, τις υπόγειες αίθουσες της φωλιάς όπου καλλιεργούνται βρώσιμοι μύκητες, τους ιχνηλάτες που ανακαλύπτουν τον γλυκό θησαυρό και αμέσως εκκρίνουν χημικά σήματα για να συγκεντρωθεί γρήγορα τεράστιο πλήθος, τις συνέπειες σύρραξης με τους τερμίτες. Πολύ γοητευτικά στ' αλήθεια όλα αυτά, η ανάγκη όμως να γίνει κάτι με το πρόβλημα στην κουζίνα μου παρέμενε επιτακτική.
Ομολογώ ότι πέρασε από το μυαλό μου η ιδέα να ψεκάσω με κάποιο από τα πολυδιαφημισμένα εντομοκτόνα ενάντια σε έρποντα έντομα. Την ξόρκισε όμως ακαριαία η βεβαιότητα ότι αυτή η χημική γενοκτονία προκαλεί στην ανθρώπινη υγεία και στη φύση μεγάλη ζημιά, πολύ μεγαλύτερη ασφαλώς από όση αφήνουν να εννοηθεί τα ψιλά γράμματα στην παράγραφο «Προφυλάξεις» επάνω στα κυλινδρικά δοχεία. Αφησα λοιπόν τη μυρμηγκοθάλασσα να αφρίζει γύρω από το μέλι και αφοσιώθηκα στη μελέτη.
Οι διά βίου μελετητές των μυρμηγκιών Χελντόμπερ και Γουίλσον στο σύγγραμμά τους «The Ants» καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια αποικία μυρμηγκιών είναι στην πραγματικότητα ένας ενιαίος υπεροργανισμός, πληροφορία πολύ ωφέλιμη ασφαλώς γι' αυτόν που τον τύπτει η συνείδησή του ακόμη και όταν αφανίζει ζωύφια.

Οι ίδιοι επιστήμονες προτείνουν επίσης να κανακεύουμε τα μυρμήγκια ως κατοικίδια ταΐζοντάς τα ψίχουλα από κέικ, τόνο και κρέμα σαντιγύ, θα 'θελα όμως να γνωρίζω τι γνώμη έχουν επ' αυτού οι κυρίες τους (αν δεν τους έχουν ήδη εγκαταλείψει προ πολλού). Ψάχνοντας λιγάκι βρήκα ορισμένους τρόπους καταπολέμησης των ευγενών αυτών εξαπόδων που δεν προσβάλλουν την οικολογική μας ευαισθησία· δοκιμάζοντας κατέληξα στους πιο δραστικούς, τους οποίους και σας προτείνω αν αντιμετωπίζετε αυτή την εποχή (που ο μέρμηγκας μαζεύει για τον δύσκολο χειμώνα) το ίδιο πρόβλημα. Αμεσα (αλλά πρόσκαιρα ασφαλώς) αποτελέσματα θα πετύχετε με την ηλεκτρική σκούπα ­ ρίξτε μετά στον (στεγνό!) νεροχύτη ή όπου αλλού διακρίνατε τα μονοπάτια τους αρκετό μπέικιν πάουντερ. Τα μυρμήγκια το τρώνε λαίμαργα αλλά σύντομα πεθαίνουν καθώς η σκόνη προκαλεί πολλά αέρια στο πεπτικό σύστημά τους. Επαναλάβατε τις επόμενες δύο ημέρες, το διάστημα είναι αρκετό για να καταλάβουν πως πρέπει να διακόψουν τις επιχειρήσεις τους στην επικράτειά σας.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=112423&ct=34&dt=04

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου