Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΧΑΖΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!!!!

Η γυναίκα μου με ρώτησε,"Με πόσες γυναίκες έχεις κοιμηθεί;


Εγώ γεμάτος υπερηφάνεια "Μόνο με σένα αγάπη μου.Μέ όλες τις άλλες ήμουν ξύπνιος."

Το επακόλουθο είναι ότι ξέχασα, πως οι γυναίκες δεν παίρνουν απο αστεία.



Επισκεπτήριο Νοσοκομείου από τις 10 π.μ. εώς 8.00 μ.μ.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwOtlCIB18H-fvw3ZsPJ0g04RQ8gC5aC_FvvX7Tp2WxKH_vz-AS72cPse6xL0E-o0tbwSh4Un_JXc0bdWbwKuQjSPspIkjm2uehfMhW9tAynY0oWd0U_zUsAcrQx3gwk3Zn7Egz0Oh45I/s1600/Bodycast2.jpg

Με ποιό τρόπο θα φτάσουμε εκεί;;;;





















ΔΕΙΤΕ ............................................!!!!



Το παράλογο και το άλογο, ή παραφράζοντας το γνωστό δημοτικό '' καβάλα περνάν στα...διόδια του Ρίου ''


Να και κάτι που δεν προέβλεψαν οι διάφοροι ιθύνοντες-νομοθέτες-κατήγοροι των «τζαμπατζήδων»-κατασκευαστές διοδίων: Η καθ΄ όλα νόμιμη διέλευση από τα διόδια του Ρίου με… άλογο!

Το γεγονός ότι στον σχετικό τιμοκατάλογο δεν περιλαμβάνεται αυτή η πιθανότητα, καθώς και το ότι παραμένει ένα… άλυτο αίνιγμα το εάν το άλογο συγκαταλέγεται μεταξύ των δίτροχων ή των τετράτροχων προκάλεσε την πλήρη αμηχανία της υπαλλήλου και έδωσε την ευκαιρία στον τηλεοπτικό παραγωγό από την Πάτρα, Γιάγκο Ραυτόπουλο, να δώσει την…
εναλλακτική απάντηση στο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»…

Η είδηση ότι κατόπιν τούτου εξετάζεται το ενδεχόμενο της δωρεάν διέλευσης αιγοπροβάτων ελέγχεται ως ανακριβής…

(Το βίντεο προβλήθηκε στο κανάλι Πάτρα TV

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ!!!





Η ΣΥΚΡΙΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ / ΚΕΡΔΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ.
ΓΙΑ ΜΑΣ ΒΕΒΑΙΑ!!!
ΘΡΑΣΟΣ




Η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου κόστισε συνολικά 740 εκ ευρώ ή 252 δισ. δραχμές. Από αυτά:
· Το 10% (74 εκ. ευρώ, ή 25 δισ. δρχ.) το έβαλε η κοινοπραξία που την κατασκεύασε και την εκμεταλλεύεται. 
· Το 40% (296 εκ. ευρώ – 101 δισ. δρχ.) είναι η συμμετοχή του δημοσίου, δηλαδή το πληρώσαμε εμείς. 
· Το υπόλοιπο 50% (370 εκ. ευρώ – 126 δισ. δρχ.) είναι δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, με κρατικές εγγυήσεις. Που σημαίνει ότι αν στραβώσει η δουλειά, η τράπεζα θα πάρει τα λεφτά της από το κράτος, δηλαδή από εμάς. Αν δεν στραβώσει, θα τα πάρει από τα διόδια, δηλαδή πάλι από εμάς.(σ.σ. Είδες που θα πάει η σύνταξη κι ο μισθός που σου έκοψαν;) 

Βάσει των συμφωνημένων, η κατασκευάστρια κοινοπραξία θα εκμεταλλεύεται τη γέφυρα μέχρι το 2039, δηλαδή επί 35 χρόνια. Από την εκμετάλλευση αυτή, υπολογίζεται ότι θα εισπράξει 1,7 δισ. ευρώ, ή 579 δισ. δραχμές. Αν αφαιρέσει κανείς τα 370 δισ. της τράπεζας, υπολείπονται 209 δισ. για την κοινοπραξία, δηλαδή 8,36 φορές παραπάνω από όσα έβαλε, ή περιθώριο κέρδους 736%. 
Δεν είναι κι άσχημα! 

Αν το υπολογίσουμε αυτό σε διάστημα 35 χρόνων, προκύπτει εύκολα ότι κάθε χρόνο η κατασκευάστρια κοινοπραξία θα καθαρίζει περίπου 6 δισ. δηλαδή το ¼ της αρχικής της συμμετοχής στο έργο. 
Δηλαδή σε 4 χρόνια θα έχει πάρει τα λεφτά της πίσω και θα της μένουν άλλα 31 χρόνια να εισπράττει. 
(σ.σ. ΝΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΑΥΤΟ: Δηλαδή σε 4 χρόνια θα έχει πάρει τα λεφτά της πίσω και θα της μένουν άλλα 31 χρόνια να εισπράττει.) 

Αυτού του είδους οι δουλειές, πριν τις βαφτίσουν «υποδειγματικά αναπτυξιακά έργα», τις λέγανε απλώς «αποικιακές». Και ο βασιλεύς Λεοπόλδος, στο Κονγκό, το 1900, με τέτοιους όρους δούλευε. 

Γεννάται λοιπόν το ερώτημα πώς μπορεί κάποιος με αρχικό κεφάλαιο 25 δισ. δηλαδή όσο κοστίζει η κατασκευή ενός ολυμπιακού σταδίου μαζί με τις υπερβάσεις (και λίγο παραπάνω από όσα κατηγορείται ο Νεονάκης ότι κέρδισε στο χρηματιστήριο) να βγάλει σε τέσσερα χρόνια τα λεφτά του και εφτά φορές άλλα τόσα στα επόμενα 31 χρόνια. Η απάντηση είναι απλή: πρέπει να βρεις κάποιον να σου βάλει το υπόλοιπο 90% της επένδυσης, χωρίς καμία αξίωση στα κέρδη. Υπάρχει τέτοιος μαλάκας; Ναι, υπάρχει.          Ο Έλλην φορολογούμενος, δηλαδή εμείς. 
  
Από πλευράς του Έλληνος φορολογουμένου, η κατάσταση έχει ως εξής: 
· 101 δισ. (δηλαδή όσο η κρατική συμμετοχή) πληρώσαμε στη φάση της κατασκευής και 
· 579 δισ. (δηλαδή όσα περιμένουν να εισπράξουν στην 35ετία) πληρώνουμε σε διόδια στην φάση της εκμετάλλευσης. 

Αυτό σημαίνει ότι πληρώνουμε 680 δισ. για μια γέφυρα που αποδεδειγμένα στοίχισε 252, δηλαδή πληρώνουμε τη γέφυρα 2,7 φορές παραπάνω από το πραγματικό της κόστος. (Σχεδόν τρεις. Από εκεί πρέπει να βγήκε αυτό που λένε «Τρεις Γέφυρες»). 

Αυτό το μοντέλο κατασκευής δημοσίων έργων ονομάζεται ΣΔΙΤ- «Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα» και διαφημίζεται ως ο πλέον σύγχρονος και αποτελεσματικός δρόμος για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. 

Αν η γέφυρα είχε κατασκευαστεί με τις οπισθοδρομικές μεθόδους του προηγούμενου αιώνα, θα μας είχε κοστίσει 252 δισ. και θα την είχαμε αποσβέσει με τους ίδιους ρυθμούς σε 15 χρόνια και τρεις μήνες. 
Αλλά ακόμα κι αν ο κράτος επέμενε να εισπράττει διόδια επί 35 χρόνια, ώστε να μαζέψει 2,7 φορές την αξία της γέφυρας, έχει κάποια διαφορά να πληρώνεις διόδια στο κράτος και όχι σε κοινοπραξίες εταιρειών. Διότι τα λεφτά που πάνε σε κοινοπραξίες δεν θα τα ξαναδούμε ποτέ, ενώ τα λεφτά που πάνε στο κράτος, όλο και κάποια τρύπα θα μπαλώσουν. 

Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος αφελής να αναρωτηθεί γιατί το κράτος, αφού πλήρωσε που πλήρωσε το 40% (296 δισ.) της γέφυρας και δανείστηκε το άλλο 50% (370 δισ.), δεν έδινε και 25 δισ. στην κατασκευάστρια εταιρεία, να φτιάξει τη γέφυρα και να πάει στο καλό, αντί να μας κάθεται 35 χρόνια στο σβέρκο σαν τον Προκρούστη και να εισπράττει διόδια. Αλλά όχι. Διότι τότε η γέφυρα θα ήταν δημόσια επένδυση, πράγμα που γενικώς δεν αρέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και διότι ως δημόσια επένδυση, θα ξέφευγε διαρκώς από τον προϋπολογισμό και από τα χρονοδιαγράμματα, για να μην πούμε ότι πιθανώς να ήταν και ελαττωματική στην κατασκευή της. 

Αυτό πανηγύριζε ο Λαλιώτης όταν έτρεχε λαμπαδηδρόμος πάνω στη γέφυρα με το σορτσάκι και την ολυμπιακή δάδα: ότι μετά από είκοσι χρόνια εξουσίας, βρήκαν έναν τρόπο να φτιάξουνε το έργο χωρίς να φάνε τα λεφτά σε μίζες (πράγμα που δεν καταφέρανε π.χ. με το Κτηματολόγιο) και ο τρόπος αυτός είναι να μας κοστίζει τρεις φορές πάνω από την αξία του, μόνο και μόνο επειδή κάποιος ιδιώτης έβαλε το 10%. Αληθινά υποδειγματικό αναπτυξιακό έργο. 

Αλλά το πιο άσχετο απ’ όλα είναι αυτές οι επικλήσεις στον Χαρίλαο Τρικούπη, που οραματίστηκε τη ζεύξη Ρίου Αντιρρίου για να φέρει την ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα. Διότι ο Χαρίλαος Τρικούπης δεν οραματίστηκε τη ζεύξη για να περνάνε ΙΧ, που άλλωστε τότε δεν υπήρχαν καν. Την οραματίστηκε για να περάσει το τρένο. Και από τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου τρένο δεν περνάει, με συνειδητή πολιτική απόφαση, για να μη μειώνει τα περιθώρια κέρδους της κοινοπραξίας που την εκμεταλλεύεται. (Για τον ίδιο ακριβώς λόγο δεν περνάνε λεωφορεία από την Αττική Οδό). 

Υπ’ αυτήν την έννοια, το όραμα του Τρικούπη όχι μόνο δεν υλοποιείται, αλλά καθίσταται ακόμα πιο ανεδαφικό, αφού πλέον για να περάσει τρένο πρέπει να γίνει υποθαλάσσια σήραγγα – νέοι εργολάβοι, νέος δανεισμός, νέες επωφελείς Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα- ή να το περνάνε απέναντι με το φεριμπότ. 

Oλ’ αυτά είναι αμφίβολα για τα επόμενα 35 χρόνια, που το πέρασμα βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια, σκληρούς και αποφασισμένους φραγκοφονιάδες, αλλά οι κάτοικοι της υποανάπτυκτης Ηπείρου που περιμένουν το τρένο από την εποχή του Τρικούπη, μπορούν να νιώθουν περήφανοι για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. 


netakias.wordpress.com
Μετά θα φταίω εγώ εάν σπάσω τις μπάρες…μου ; --

-- 

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

"Μουγκά" στη…στρούγκα!


Του καθηγητή
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να απαγορεύσει τους ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ να απεργήσουν!!! Για σήμερα 23 Φεβρουαρίου 2011 είχε προαναγγελθεί η Πανελλήνια ΑΠΕΡΓΙΑ! ΓΙΑΤΙ, όμως, πάλι συνέπεσε ΣΗΜΕΡΑ, Κυρίες και Κύριοι Δημοσιογράφοι η απεργία σας και το κλείσιμο των ΜΜΕ και έχουμε σε ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ το ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ και πρωτόγνωρο ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΟ φαινόμενο του «black-out» στην ενημέρωση της συστηματικά «παραπληροφορημένης» ελληνικής κοινής γνώμης;
ΔΕΝ μπορεί να προβλέψει κανείς πόσο ΜΑΖΙΚΕΣ θα είναι οι πορείες, και εάν... υπάρξουν εκτεταμένα και σοβαρά, (και ελπίζουμε ΧΩΡΙΣ νεκρούς), επεισόδια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τα οποία τις τελευταίες φορές που είχε, ΠΑΛΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ συμπέσει η ΑΠΕΡΓΙΑ σας με την ΓΕΝΙΚΗ Πανελλαδική ΑΠΕΡΓΙΑ τα μάθαμε (όπως μάθαιναν τα νέα στην Κατοχή οι γονείς μας), από τα ξένα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ!!!
ΤΕΛΙΚΑ μήπως απεργούν τα ΜΜΕ για να μην διαπιστώσουμε ότι: 1/ΥΠΑΡΧΕΙ τεράστιος θυμός!.. 2/ΥΠΑΡΧΕΙ απάντηση στο πονηρά βλακώδες ερώτημα «καλά γιατί ΔΕΝ αντιδρούν οι Έλληνες;» 3/Κύριοι Δημοσιογράφοι και Καναλάρχες θα μας ΣΤΕΡΗΣΕΤΕ τις εικόνες από τα θυμωμένα πλήθη!!!
Μήπως κάποιοι φοβούνται ότι οι ΕΙΚΟΝΕΣ θα «φουντώσουν» τη «φωτιά» που ήδη καίει τα σπλάχνα των Ελλήνων; ΦΟΒΑΜΑΙ ότι και η ΣΗΜΕΡΙΝΗ δημοσιογραφική απεργία, ταυτόχρονα με την Πανελλαδική, εξυπηρετεί «περίεργους» στόχους… ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΟΥΝ τα ελληνικά blogs!!!

Δημοσίευση :Νέα από την Ευρυτανία

Γκάφες για γέλια και για κλάματα

http://www.faretra.gr/images/1_ci5s6.jpgΔείτε ένα βίντεο με στιγμές που θα σας κάνουν να γελάσετε και μερικές σκηνές που θα πονέσετε...
μόνο και μόνο που θα τις δείτε.
Γκάφες και πραγματικά μεγάλες στιγμές που θα σας κάνουν να ξεφύγετε από τα καθημερινά…



Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο

Μεγαλειώδεις σε όγκο και παλμό οι πορείες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ

Παρά την εξέλιξη με την ένταση και τα επεισόδια - όχι από την πλευρά των... διαδηλωτών - οι δυο ξεχωριστές πορείες είχαν χιλιάδες κόσμο.


Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 10 το πρωί τόσο στην Ομόνοια στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ όσο και στο Πεδίον του Αρεως στην συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.
Χιλιάδες κόσμου πορεύτηκε ειρηνικά στο κέντρο της Αθήνας με το ΠΑΜΕ να "τερματίζει" πρώτο στην..... πλατεία Συντάγματος και να διαλύεται ειρηνικά.


Η πορεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε λίγο μετά τις 12.30 από το Πεδίον του Αρεως και έως και λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι διαδηλωτές έφταναν γύρω από το Σύνταγμα

Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο:

Η προφητική διορατικότητα του Χάρρυ Κλυν


Τα έλεγε ο τεράστιος ΧΑΡΡΥ!!! αλλά ποιος τον άκουγε;
«Εδώ και δύο χρόνια έχει αρχίσει το μεγάλο κακό που θα μετατρέψει σιγά-σιγά τους Έλληνες σε λαό πιθήκων, σε λαό ψηφοφόρων, δημοσίων υπαλλήλων, καταναλωτών, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, κομπιναδόρων και συνδικαλισταράδων.
Σε είκοσι-τριάντα χρόνια από σήμερα Ανδρέας Παπανδρέου μπορεί να μην υπάρχει.
Θα υπάρχει όμως μια Ελλάδα πτωχευμένη κι ένας λαός στα όρια της οικονομικής και της ηθικής εξαθλίωσης.»

Απομαγνητοφωνημένο από το 1983 και την παράσταση "ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ", στη Μπουάτ "ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ" στην Πλάκα.
Δημοσίευση : τρομακτικό

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Οι Γερμανοί θέλουν ελληνικά νησιά τώρα!

ΑΝΑΛΥΤΕΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΥΠΟΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ
ΔΙΑΚΑΗΣ πόθος έχει γίνει για τους Γερμανούς η πώληση ελληνικών νησιών.
Τη στιγμή που το ΙΣΤΑΜΕ, επίσημο think tank του ΠΑΣΟΚ, διαψεύδει ότι μελέτη του κλείνει το μάτι για πώληση νησιών, οι Γερμανοί... ξανάρχονται. Οι τελευταίες αναφορές στον βερολινέζικο τύπο έρχονται να καταδείξουν πως ούτε οι τελευταίες νουθεσίες του IWH (Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ανάπτυξη) ήταν τυχαίες ούτε οι προ ενός έτους προτροπές γερμανικών ΜΜΕ εκτός γραμμής. Αντιθέτως, οι Γερμανοί φαίνεται πως το έχουν απωθημένο να εξασφαλίσουν ηλιόλουστους παραθεριστικούς προορισμούς, καθώς το 1993 είχε προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο με τη Μαδρίτη, όταν γερμανοί βουλευτές είχαν ζητήσει τη μακροχρόνια μίσθωση εκτάσεων της Μαγιόρκας.

Το IWH δεν είναι ένα τυχαίο ινστιτούτο, καθώς αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν από τους έξι συμβούλους της γερμανικής καγκελαρίας. Γεγονός, που απέδωσε βαρύτητα στην πρόσφατη προτροπή του Ulrich Blum πως η Ελλάδα πρέπει να ασφαλίσει το χρέος της με τα αγαθά που διαθέτει, όπως τα νησιά, προκειμένου να πείσει τις αγορές ότι ...
τα κεφάλαια που δανείζεται δεν θα χαθούν. Μάλιστα ο επικεφαλής του IWH, για να πείσει ότι πρόκειται για δοκιμασμένη μέθοδο, σημειώνει πως κάτι ανάλογο είχε κάνει και η Γερμανία το 1923. Σύμφωνα με τον Ulrich Blum για να μειωθούν τα επιτόκια, τα ελληνικά δάνεια πρέπει να ασφαλιστούν με πειστικό τρόπο. Κάτι ανάλογο υποστηρίζει και η παραδοσιακή εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της, τα ελληνικά δάνεια θα γίνουν μέσω της πώλησης γης φθηνότερα, καθώς δεν θα βασίζονται στην εικασία πως τα χρήματα που θα δοθούν θα συγκεντρωθούν από φόρους, αλλά θα είναι ήδη υποθηκευμένα.

Πωλητήριο παντού

Εχει περάσει κάτι λιγότερο από ένας χρόνος από τότε που η σκανδαλοθηρική εφημερίδα «Bild», σε μπαράζ δηκτικών πρωτοσέλιδών της, ζητούσε να πουληθεί μέχρι και η... Ακρόπολη. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως δεν είχε δώσει την προσήκουσα σημασία στο συμβάν, με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Δημήτρη Δρούτσα, να σχολιάζει (στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD) πως «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες προτάσεις» (!).

Ενα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ «πουλήστε νησιά» είχε πρωταγωνιστή τον Frank Schaeffler, ο οποίος είχε υποβάλει σχετικό ερώτημα πέρυσι στη γερμανική Βουλή. Είναι μέλος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Ανγκελα Μέρκελ και ειδικός σε θέματα οικονομικής πολιτικής. Ο βουλευτής του CDU είχε ισχυριστεί, πως εκείνοι που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας πρέπει να πουλήσουν ό,τι έχουν προκειμένου να πληρώσουν τους πιστωτές τους.

Η Ελλάδα έχει στην κατοχή της κτίρια, επιχειρήσεις και ακατοίκητα νησιά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους. Μαζί με άλλους τρεις γερμανούς βουλευτές είχε αρθρογραφήσει στην «Bild» ζητώντας την παραχώρηση της Κέρκυρας.

Τα περυσινά δημοσιεύματα σε έντυπα όπως η «Bild» ή το «Focus», με εύγλωττους τίτλους όπως «Η Ελλάδα έχει 3.000 νησιά μόνο στο Αιγαίο Πέλαγος. Τα 87 είναι κατοικήσιμα. Για τη δε Ακρόπολη πιστεύεται πως η αξία της φτάνει στα... 100 δισ. ευρώ!» ή «Σας δίνουμε χρήμα, μας δίνετε την Κέρκυρα» και άλλα ανάλογου ύφους είχαν αντιμετωπιστεί από την ελληνική κυβέρνηση σαν φαιδρά αποκυήματα λαϊκών εφημερίδων στερούμενα σοβαρότητας.

Η συνέχεια όμως δείχνει πως η μεν γερμανική πλευρά το εννοούσε, η δε ελληνική το υποβάθμιζε. Και όμως τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύονταν σε μια περίοδο που σε δημοσκοπήσεις καταγράφονταν απόλυτα ποσοστά «άρνησης για παροχή βοήθειας στους τεμπέληδες Ελληνες» και σχεδόν το 90% των ερωτωμένων ήταν κατά της «βοήθειας» (για δανεισμό με απεχθείς όρους πρόκειται) στη χώρα μας.
Δημοσίευση : Το Γρέκι

Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες της υγιεινής διατροφής

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε έχουν άμεση σχέση με... το πώς αισθανόμαστε: με την ενέργειά μας, τη διάθεση, την εμφάνιση και την εικόνα του σώματός μας. Όλα αυτά επηρεάζονται λίγο πολύ από τις διατροφικές επιλογές μας.

Οι επιστήμονες έχουν σταματήσει να εστιάζουν πλέον αποκλειστικά στο τι τρώμε και επικεντρώνονται στο γιατί τρώμε ανθυγιεινά φαγητά. Οι ψυχολόγοι έχουν μελετήσει και έχουν διαπιστώσει τους λόγους, για τους οποίους επιλέγουμε την ανθυγιεινή διατροφή. Για παράδειγμα:

*Η ευκολία είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε αυτό που οι άνθρωποι επιλέγουν να φάνε. Το να καθίσουν να μαγειρέψουν πολλές φορές είναι μπελάς.

*Η πρόσβαση είναι το κλειδί. Αν βρεθεί στο οπτικό μας πεδίο ένα γλυκό, είναι δύσκολο να αντισταθούμε. Αν είναι μέσα σε ένα ντουλάπι, τρώμε λιγότερο από αυτό. Αν δεν είναι στο σπίτι καθόλου, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να μπούμε στη διαδικασία να πάμε να το αγοράσουμε.

*Οι κύριες αιτίες που βιώνουμε περιόδους υπερφαγίας δεν είναι η πείνα ή η απολαυστική γεύση του φαγητού, αλλά η συναισθηματική και ψυχολογική πείνα.

* Οι μεγαλύτερες μερίδες μας οδηγούν στην κατανάλωση περισσότερου φαγητού.

*Υπάρχει μικρή σχέση μεταξύ των γευμάτων: για παράδειγμα αν φάμε ένα πλούσιο μεσημεριανό γεύμα, αυτό δε θα μας βοηθήσει να φάμε ένα μικρότερο δείπνο.

* Τρώμε ή πίνουμε περισσότερο από μεγάλα πιάτα και ποτήρια, παρά από τα μικρότερα σκεύη ακόμη κι αν αυτά είναι γεμάτα, αλλά πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει μικρότερη κατανάλωση.

Για να μην πέσετε σε αυτές τις παγίδες πρέπει να αποκτήσετε μια νέα σχέση με το φαγητό:

*
Μάθετε να κάνετε τη διάκριση μεταξύ της πείνας και της βουλιμίας: Για να καταλάβετε αν αισθάνεστε βουλιμία ή πραγματική πείνα, προσπαθήστε να κρατήσετε 10 λεπτά αναμονής. Αν ασχοληθείτε με κάτι άλλο και ξαφνικά συνειδητοποιήσετε ότι δεν πεινάτε, ήταν απλά βουλιμία. Αν η παρόρμηση να φάτε εξακολουθεί να υπάρχει, μάλλον πεινάτε. Αποφεύγοντας να τρώτε από συνήθεια ή όταν το ρολόι δείχνει ότι είναι ώρα φαγητού, θα ρυθμίσετε το σώμα σας να τρώει όταν πραγματικά πεινάει και όχι από λαιμαργία.

*
Προσπαθήστε να ξεπεράσετε τα αισθήματα ενοχής: Όλοι αγαπάμε το φαγητό, αλλά προσπαθούμε να αντισταθούμε στους πειρασμούς και βασανιζόμαστε από ενοχές, με έναν τρόπο που μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας. Μπαίνοντας στη διαδικασία να μετράτε τις θερμίδες δεν απολαμβάνετε τελικά το φαγητό σας. Το ζητούμενο είναι να καλλιεργήσετε έξυπνες διατροφικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να τρώτε σωστά χωρίς να βασανίζετε το μυαλό σας.

*
Μασήστε το φαγητό σας σωστά πριν το καταπιείτε: Το να μασάτε καλά τα φαγητά σίγουρα βοηθάει στην πέψη, ενώ επιβραδύνει και τα γεύματα. Δοκιμάστε το και θα δείτε ότι έτσι θα τρώτε λιγότερο φαγητό. Όταν τρώτε γρήγορα, έχετε την τάση να καταβροχθίζετε ό, τι βρείτε μπροστά σας σε χρόνο ρεκόρ χωρίς να αφήσετε το στομάχι σας να σας στείλει το μήνυμα ‘’είμαι πλήρες, φτάνει’’. Αν καταφέρετε να τρώτε αργά και να συνειδητοποιείτε τι τρώτε, αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει και να σταματήσετε να τρώτε.

*
Επιλέξτε τροφές που σας κάνουν να νιώθετε καλά: Μάθετε να αναγνωρίζετε ποια είναι τα τρόφιμα που σας κάνουν να νιώθετε υγιείς και όχι αυτά που σας αφήνουν ένα αίσθημα φουσκώματος ή ενοχής. Φάτε φρούτα και λαχανικά και πολύχρωμες σαλάτες, που θα σας κάνουν να νιώσετε καλά. Περιορίστε τη ζάχαρη, η οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε κατάθλιψη.

*
Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας: Συγκρίνετε τις μερίδες που συνηθίζετε να τρώτε με τις συνιστώμενες από τους ειδικούς. Μπορεί να εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Προσπαθήστε να τρώτε τα σωστά τρόφιμα, τη σωστή στιγμή και σε υγιείς ποσότητες για να αποφύγετε την ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Για να μπορείτε να ελέγξετε το μέγεθος των μερίδων που τρώτε, προσπαθήστε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες έτσι ώστε τα γεύματα και τα σνακ σας να είναι ισορροπημένα με μια ποικιλία υγιεινών τροφών. Φάτε τα τρόφιμα που σας αρέσει να τρώτε, αλλά πάντα σε λογικές μερίδες.

*
Ξεχωρίστε τη συναισθηματική από τη σωματική πείνα. Η φυσική πείνα είναι μια φυσιολογική διαδικασία που εμφανίζεται κάθε τρεις με τέσσερις ώρες. Όταν δεν ‘’ακούτε’’ την πείνα σας, η πείνα υποχωρεί και το σώμα σας αρχίζει να επιβραδύνει τους ρυθμούς του για την εξοικονόμηση ενέργειας. Η συναισθηματική πείνα ουσιαστικά συμβαίνει όταν τρώτε ενώ είστε λυπημένοι, χαρούμενοι, έχετε αγωνία για κάτι ή βαριέστε.

Το να συνειδητοποιήσετε ότι τρώτε γιατί στην πραγματικότητα προσπαθείτε να ικανοποιήσετε τις συναισθηματικές σας ανάγκες με το φαγητό, μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε πιο κατάλληλους τρόπους για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες, θα είστε σε φόρμα και θα έχετε καλύτερη εμφάνιση, καλύτερη υγεία, και πιο καθαρή σκέψη αλλά πάνω από όλα θα τα έχετε καλά με τον εαυτό σας.


Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Ποινές φυλάκισης μέχρι 20 χρόνια για φοροδιαφυγή και αυστηρές ποινές... για επίορκους εφοριακούς προβλέπει, μεταξύ άλλων, το φορολογικό νομοσχέδιο που μετά από συνεχείς τροποποιήσεις κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που...
κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή προβλέπει την επιβολή αυτοφώρου για όσους φοροδιαφεύγουν για διάστημα πάνω από 4 μήνες και για την παράλειψη ή μη υποβολή ή ανακριβή δήλωση φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, θεσπίζονται ως διαρκή και συνεχή αυτόφωρα, τα αδικήματα:
- της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, με χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής.
- της παράλειψης υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος
- της μη απόδοσης ή ανακριβής απόδοσης Φ.Π.Α και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών.
Παράλληλα, προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για τους επίορκους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που καταδικάζονται για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.
Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο

Θύμα δυσαρέσκειας ο Πρωτόπαπας !



Θύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας έπεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.
Την ώρα που ο κ. Πρωτόππαπας γευμάτιζε σε γνωστό εστιατόριο του Κολωνακίου, καθήμενος δίπλα στη τζαμαρία, έγινε αντιληπτός από ομάδα νεαρών, οι οποίοι άρχιζαν να του επιτίθενται φραστικά.
Ήταν την ώρα που η μηχανοκίνητη πορεία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είχε αποκλείσει το πολιτικό γραφείο του Δ. Ρέππα στην οδό Σούτσου στο Κολωνάκι και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν εκεί για το μεσημεριανό γεύμα του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείο έφθασαν και αστυνομικές δυνάμεις αλλά δεν δόθηκε έκταση στο γεγονός.
newsbomb.gr 

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Δευτέρα , ξεκινάει η απόσυρση αυτοκινήτων !

Από αύριο, Δευτέρα ξεκινάει το μέτρο της απόσυρσης, το οποίο θα ισχύει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του 2011 (απόσυρση και αγορά νέου).
Η διαδικασία της απόσυρσης είναι η εξής:
Ο κάτοχος του προς απόσυρση αυτοκινήτου, θα το πηγαίνει σε ένα από τα επίσημα κέντρα ανακύκλωσης του ΕΔΟΕ (Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος) και θα το...
παραδίδει για ανακύκλωση. Σημειώστε πως το αποσυρόμενο όχημα θα πρέπει να διαθέτει όλα τα μηχανικά του μέρη και να διαθέτει όλα τα στοιχεία του αμαξώματος. Η εταιρεία ανακύκλωσης πρέπει να έχει εκδώσει το ανάλογο έγγραφο μέσα σε οκτώ ημέρες.

Αντίγραφο του πιστοποιητικού καταστροφής διαβιβάζεται μαζί με τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος σε οποιαδήποτε υπηρεσία μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας προκειμένου σε πέντε ημέρες να το έχει διαγράψει. Το πιστοποιητικό καταστροφής συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση της εγκατάστασης επεξεργασίας σχετικά με την κατάσταση του οχήματος. Σημειώστε ότι την όλη παραπάνω διαδικασία συνήθως την αναλαμβάνουν οι εταιρείες ανακύκλωσης.

Παράλληλα ο κάτοχος του αυτοκινήτου θα πρέπει να πάρει μία βεβαίωση από τη ΔΟΥ που ανήκει, ότι δεν χρωστάει τέλη κυκλοφορίας όλα τα έτη που κυκλοφορεί το αποσυρόμενο αυτοκίνητο, εκτός αν έχουν κατατεθεί οι πινακίδες. Αν τα χρωστάει, θα πρέπει να τα πληρώσει.
Πολλές από τις εισαγωγικές εταιρείες έχουν ετοιμάσει τον ανάλογο μηχανισμό, ώστε να αναλάβουν οι ίδιες την όλη παραπάνω διαδικασία (εκτός της βεβαίωσης από τις ΔΟΥ) για τους πελάτες τους.

Στην περίπτωση που η παραπάνω διαδικασία πραγματοποιείται από τις εμπορικές επιχειρήσεις εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών κατατίθενται:
α. Αίτηση με την οποία ζητούν την παραλαβή του καινούριου αυτοκινήτου προκειμένου να το διαθέσουν στο δικαιούχο.

β. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 του ιδιοκτήτης του αποσυρόμενου οχήματος για τη συμφωνία με την εμπορική επιχείρηση ως προς τη διαδικασία της απόσυρσης ή και του προσώπου προς το οποίο έχει γίνει εκχώρηση του δικαιώματος προς απόσυρση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από Δημόσια Αρχή.

γ. Επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας στο όνομα του ιδιοκτήτη του αποσυρόμενου αυτοκινήτου, ή του προσώπου στο οποίο έχει εκχωρηθεί η διαδικασία απόσυρσης.

Από εκεί και πέρα τονίζεται ότι:

Η απόσυρση αφορά σε αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας, η άδεια των οποίων έχει εκδοθεί έως 31-12-1998.
Η απόσυρση είναι μεταβιβάσιμη σε οποιοδήποτε, χωρίς, μάλιστα να υπάρχει η προϋπόθεση συγγένειας.

Από τη διαδικασία της οριστικής διαγραφής οχημάτων εξαιρούνται οχήματα τα οποία έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό.

Σε ότι αφορά οχήματα για τα οποία οι ιδιοκτήτες έχουν υποβάλλει δήλωση ακινησίας για το αποσυρόμενο όχημα, χορηγείται αντίγραφο της αδείας κυκλοφορίας του οχήματος και προσωρινή άδεια κυκλοφορίας με την ένδειξη "για την παράδοση του οχήματος σε σημείο συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), χωρίς την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή.

Σε περίπτωση απώλειας άδειας κυκλοφορίας ή πινακίδων, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της απόσυρσης θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του οχήματος να υποβάλλει στην υπηρεσία Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Στην απόσυρση δεν περιλαμβάνονται τα επαγγελματικά οχήματα.

Τα ποσά της απόσυρσης

Για αυτοκίνητα με κινητήρα μέχρι και 900 κ.ε. το όφελος είναι έως τα 300 ευρώ, με εργοστασιακή αξία μέχρι και 6.000 ευρώ.

Για αυτοκίνητα από 901 μέχρι και 1.400 κ.εκ. το όφελος είναι έως τα 960 ευρώ, με εργοστασιακή αξία μέχρι και 8.000 ευρώ.

Για αυτοκίνητα από 1.401 μέχρι και 1.600 κ.εκ. το όφελος είναι έως τα 1.430 ευρώ, με εργοστασιακή αξία μέχρι και 11.000 ευρώ.

Για αυτοκίνητα από 1.601 μέχρι και 2.000 κ.εκ. το όφελος είναι έως τα 2.800 ευρώ, με εργοστασιακή αξία μέχρι και 14.000 ευρώ.
Σ.σ.: Αν η αξία του αυτοκινήτου ξεπερνά έστω και κατά ένα ευρώ τα αναφερόμενα απαλλασσόμενα όρια, για το επιπλέον ποσό θα εισπράττεται ο προβλεπόμενος ακέραιος συντελεστής τέλους ταξινόμησης.
Οι εκπτώσεις αυτές θα ισχύσουν μόνο για έναν χρόνο για όσα αυτοκίνητα αποσυρθούν μέχρι 20/12/2011.
Την εργοστασιακή αξία γνωρίζουν μόνο οι εισαγωγικές εταιρείες και βέβαια το υπουργείο Οικονομικών.

protothema.gr

Μαστροποί βίαζαν και εξέδιδαν 13χρονη

Επτά άτομα βίαζαν και εξέδιδαν ένα 13χρονο κορίτσι.
Συγκεκριμένα, δύο... αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, 26 και 29 ετών, δύο άνδρες 33 και 51 ετών και τρείς γυναίκες 52, 59 και 72 ετών, είναι οι δράστες.

Οι κατηγορούμενοι εξανάγκασαν μια 13χρονη να φύγει από το σπίτι της, με σκοπό την εκμετάλλευση της.

Συγκεκριμένα ο 29χρονος αλλοδαπός κατηγορούμενος, αφού φρόντισε να δημιουργήσει αισθηματικό δεσμό με την ανήλικη, αλλά και τις κατάλληλες ψυχολογικές συνθήκες, την εξανάγκασε αρχικά βιάζοντάς την και εν συνεχεία με απειλές τόσο κατά της ιδίας όσο και κατά της οικογενείας της, να «πειστεί» τελικά να εργαστεί σε οίκους ανοχής του κέντρου της Αθήνας.
Στη συνέχεια την «πώλησε» σε έναν εκ των κατηγορουμένων, ο οποίος με τη σειρά του την οδήγησε σε οίκο ανοχής, ιδιοκτησίας μίας εκ των κατηγορουμένων, με τη συμμετοχή και των άλλων κατηγορουμένων, διαθέτοντάς την εναλλάξ σε δύο οίκους ανοχής και ένα μπαρ επί τέσσερις συνεχόμενες μέρες.
Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Συγκατηγορούμενοι είναι πέντε ακόμη άτομα, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, τα πλήρη στοιχεία των δεν έχουν ακόμη διακριβωθεί.

newsbomb



Οι έφηβοι αψηφούν τις θερμίδες

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι διατροφικές πληροφορίες των φαστ-φουντ, οι οποίες ...«ομολογούν» το θερμιδικό φορτίο των τροφίμων, δεν αποτρέπουν παιδιά, νέους και γονείς να γεμίζουν το δίσκο τους με λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη.
Ερευνητές που μελέτησαν τις επιλογές των μενού σε τέσσερις αλυσίδες φαστ -φουντ στις Η.Π.Α., παρατήρησαν πως η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής αναγραφής των θερμίδων δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
«Δεν διαπιστώσαμε αλλαγή στις προσλαμβανόμενες θερμίδες, πριν και μετά την εφαρμογή της επιγραφής των θερμίδων», υπογραμμίζει ο Dr. Brian Elbel, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και Πολιτική της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Μετά τα δεδομένα αυτά, όπως ο ίδιος σημειώνει, κρίνεται απαραίτητη η επιβολή επιπλέον μέτρων όπως είναι για παράδειγμα η ενημέρωση των καταναλωτών για την ιδανική ποσότητα θερμίδων που πρέπει να προσλαμβάνουν ανά γεύμα.
Και αυτό γιατί, όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές της ίδιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «International Journal of Obesity» (Διεθνές Περιοδικό Παχυσαρκίας), παρά το γεγονός πως οι έφηβοι έχουν παρατηρήσει τις διατροφικές πληροφορίες που αναγράφονται στο μενού δεν φαίνεται να έχουν «πειστεί» πως οι έξτρα θερμίδες και τα λίπη βλάπτουν σοβαρά την υγεία.

Για να καταλήξουν οι ερευνητές σε αυτά τα συμπεράσματα, ακολούθησαν την εξής μεθοδολογία: πριν και μετά την εφαρμογή του μέτρου οι επιστήμονες ζητούσαν να δουν τις αποδείξεις των πελατών ταχυφαγείων στη Νέα Υόρκη και στο Νιούαρκ και τους έκαναν ερωτήσεις. Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα έλαβαν 2 δολάρια για τον χρόνο που ξόδεψαν, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν στον σκοπό της μελέτης.

Σημειώνεται πως στην πόλη Νιούαρκ δεν είναι αναγκαίο σύμφωνα με την νομοθεσία, να αναγράφονται στο μενού οι θερμίδες των τροφίμων, όπως είναι τα μπεργκερ, οι τηγανιτές πατάτες και το μιλκ – σεικ.
Με τον τρόπο αυτό, οι επιστήμονες έβαλαν στο «μικροσκόπιο» τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και των εφήβων αλλά και των γονέων που αγόραζαν γεύμα για τους μπόμπιρες τους. Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, οι συμμετέχοντες στην συντριπτική τους πλειονότητα (90%) ανήκαν σε εθνικές μειονότητες.
Τι ανακάλυψαν; Οι έφηβοι αγόραζαν 730 θερμίδες σε κάθε τους παραγγελία πριν την εφαρμογή του μέτρου, και 755 θερμίδες μετά! Οι γονείς πάλι τάιζαν τα παιδιά τους με 610 θερμίδες, πριν κριθεί αναγκαία η αναγραφή της διατροφικής αξίας των προϊόντων και με 595 θερμίδες μετά – αμελητέα μείωση σύμφωνα με τους επιστήμονες.


Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο:

Τα συντηρητικά στη διατροφή μας

Ένα από τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη διατροφή, είναι η... περιορισμένη κατανάλωση φρέσκων τροφίμων και διατροφικών συστατικών και η αυξανομένη κατανάλωση τυποποιημένων τροφίμων.

Τα τρόφιμα αυτά, είναι επεξεργασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαρκούν περισσότερο. Είναι, είτε κατεψυγμένα, είτε μακράς διάρκειας, είτε προμαγειρεμένα. Για να επιτευχθεί η μακρύτερη συντήρησή τους τα υλικά ή τα τρόφιμα υφίστανται διάφορες ειδικές επεξεργασίες, ενώ είναι ιδιαίτερα συχνή η προσθήκη σε αυτά ουσιών που ονομάζονται συντηρητικά.

Τα συντηρητικά ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία που αποτελείται από τα προσθετικά ή πρόσθετα τροφίμων, και δεν είναι τίποτα άλλο από φυσικές ή συνθετικές ουσίες που προστίθενται στις τροφές, είτε σε όσες είναι έτοιμες για κατανάλωση, είτε σε ποτά - αναψυκτικά και λειτουργούν πέρα από συντηρητικές, ως χρωστικές, αντιοξειδωτικές, ή ενισχυτικές ουσίες όπως π.χ. για ενίσχυση γεύσης.

Οι ουσίες κωδικοποιούνται με το συνδυασμό του γράμματος «Ε» και ενός αριθμού και αναφέρονται υποχρεωτικά στις ετικέτες συσκευασίας των τροφίμων με βάση ένα σχέδιο αρίθμησης που καθορίζεται από την επιτροπή Κώδικα Διατροφής (Codex Alimentarius). Βέβαια, αν και αναφέρονται στις ετικέτες, πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που είτε τις διαβάζουν, είτε τις καταλαβαίνουν.

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα για τις ετικέτες τροφίμων, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, το 44% των Ελλήνων καταναλωτών δεν διαβάζει ποτέ τις ετικέτες των τροφίμων ή τις διαβάζει μερικές φορές, τη στιγμή όμως που τα Ε (συντηρητικά, χρωστικές κ.ά.) που αναγράφονται στις ετικέτες επηρεάζουν αρνητικά 6 στους 10 τους καταναλωτές, τόσο ώστε να μην τα αγοράσουν ή να τα αγοράσουν σπανιότερα.

Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ε.Ε.

* Γλυκαντικά
* Χρωστικές
* Συντηρητικά
* Αντιοξειδωτικά
* Γαλακτωματοποιητές, Πυκνωτικά μέσα, Πηκτωματογόνοι παράγοντες, Συμπλοκοποιητές, Σταθεροποιητές

Πού τελειώνει η μη ωφέλεια (για κάποια ουσία) και πού αρχίζει η επικινδυνότητα;

Οι δυσμενείς επιπτώσεις της κατανάλωσης κάποιων συντηρητικών, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και την επικινδυνότητα, είναι σπάνιες και φαίνεται να σχετίζονται με ειδικές κατηγορίες ατόμων κι ειδικές παθήσεις.

Επίσης σε πολλές περιπτώσεις, τα συντηρητικά φαίνεται να σχετίζονται με την ποσοτική κατανάλωση και τη συχνότητα και για αυτό για πολλά τρόφιμα καθορίζεται και συχνά αναφέρεται και στη συσκευασία το όριο της κατανάλωσης, ανά τρόφιμο ή ειδική ομάδα καταναλωτών.

Για το λόγο αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχουν καθορίσει ένα ειδικό σύστημα επισήμανσης για να δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν σωστές και ασφαλείς επιλογές, όσον αφορά τα τρόφιμα που περιέχουν συντηρητικά, με υποχρεωτική αναγραφή τους ανά κατηγορία (συντηρητικό, χρώμα, αντιοξειδωτικό, κ.λπ.), είτε με το όνομά τους, είτε με τον αντίστοιχο αριθμό Ε.

Πώς μπορεί κανείς να αμυνθεί; Αποτελούν τα βιολογικά προϊόντα, ολοκληρωμένη πρόταση αποφυγής των επικίνδυνων ουσιών που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα;

Τα βιολογικά τρόφιμα, τα τελευταία χρόνια, αποτελούν σίγουρα μια προσπάθεια για επιστροφή στα πιο ασφαλή, υγιεινά και παραδοσιακά τρόφιμα. Βιολογικές καλλιέργειες τροφίμων που δεν εμπεριέχουν καθόλου προστιθέμενες ουσίες, για συντήρηση ή βελτίωση γεύσης, αρώματος ή εμφάνισης αποκτούν όλο και περισσότερο έδαφος, αφού οι καταναλωτές αναζητούν την ποιοτικότερη διατροφή και επιδιώκουν τη μεγαλύτερη προστασία της υγείας τους.

Αν και στις υπάρχουσες συνθήκες καλλιεργειών και στις αυξημένες ανάγκες τα βιολογικά τρόφιμα μάλλον δύσκολα μπορούν να δώσουν την ολοκληρωμένη πρόταση αποφυγής της χρήσης συντηρητικών, είναι ασφαλώς μια σημαντική λύση και διατροφική διέξοδος, αν και ακόμα αρκετά ακριβή για το γενικό πληθυσμό.


Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο:

Ιρανικά πλοία διέπλευσαν την Διώρυγα του Σουέζ

Δύο ιρανικά πολεμικά πλοία διέπλευσαν την Διώρυγα του Σουέζ και κατευθύνονται προς την Συρία, σύμφωνα με το αραβόφωνο...
ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αλάμ.
"Δύο ιρανικά πολεμικά πλοία διέπλευσαν την διώρυγα και κατευθύνονται προς ένα λιμάνι της Συρίας" μετέδωσε το Αλ Αλάμ.

Το Ισραήλ παρακολουθεί με σοβαρότητα τον διάπλου των δύο ιρανικών πολεμικών πλοίων από την Διώρυγα του Σουέζ, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Νετανιάχου περιέγραψε την κίνηση του Ιράν ως μία προσπάθεια της Τεχεράνης να διευρύνει την περιφερειακή επιρροή της.

"Μπορούμε να δούμε σε πόσο ασταθή περιφέρεια ζούμε, μία περιοχή στην οποία το Ιράν προσπαθεί να επωφεληθεί από την κατάσταση που διεύρυνε την επιρροή του με την μεταφορά δύο πολεμικών πλοίων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ" ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο:

Η χώρα των προβάτων

Μια φορά και έναν καιρό, ήταν μια χώρα που την κατοικούσαν πρόβατα. Για χιλιάδες χρόνια ζούσαν στη χώρα αυτή και είχαν γνωρίσει τα πάντα: μέρες μεγαλείου, αλλά και μέρες Εθνικής ντροπής. Κάθε φορά στα δύσκολα, τα κατάφερναν. Μα τώρα, ένιωθαν πως η κατάσταση, ήταν πολύ πιο δύσκολη από άλλες φορές.

Τα περισσότερα πρόβατα, μέχρι πριν από λίγο καιρό, νόμιζαν πως τα πράγματα πήγαιναν σε γενικές γραμμές, καλά. Νόμιζαν πως το πολιτικό τους σύστημα, ήταν δημοκρατία. Πως οι εκλεγμένοι τους στις εκλογές, εκτελούσαν τις εντολές τους. Νόμιζαν πως τα ίδια, ήταν ελεύθερα μέσα στο λιβάδι τους. Είχαν κάποια χρήματα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Έτσι δεν έδωσαν σημασία σε πολλές ανησυχητικές καταστάσεις.

Δεν έδωσαν σημασία λ.χ. στο σύστημα της διακυβέρνησής τους: αντίθετα με ότι ίσχυε παλιά στην ομάδα τους, ένα πρόσωπο μπορούσε να εκλέγεται όσες φορές ήθελε. Kαι τα «εκλεγμένα» πρόβατα, είχαν νομικό δικαίωμα να κυβερνήσουν τη χώρα, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Έτσι δημιουργήθηκε μια ομάδα προερχόμενη θεωρητικώς από τα ίδια τα πρόβατα, αυτονομημένη όμως, που κυβερνούσε τη χώρα. Η ομάδα χωρίστηκε σε μικρές υπο-ομάδες που έκαναν τάχα πως κονταροχτυπιούνται για το τι είναι καλύτερο για το λαό. Μα πίσω από τις βιτρίνες, στα τραπέζια, ολόκληρη η ομάδα μαζί έτρωγε και ...